Genetik ve Biyoinformatik Bölümü

Genetik bilimi, canlıların oluşumunu programlayan genetik şifrelerin çözülmesi, çözülen şifrelerin tıp, biyoteknoloji, tarım gibi pek çok alanda iyileştirme amaçlı kullanılmasının yanı sıra yeni araştırma alanlarıyla her geçen gün daha da gelişmektedir. Genetik alanındaki gelişmeleri takiben, insan genom dizisinin karakterizasyonuyla başlayan süreçte, yaşam bilimleri alanında daha önce benzeri görülmemiş oranda bir veri birikimi başlamıştır. Teknolojik gelişmelerin de etkisiyle bu bilgi birikimi her geçen gün katlanarak artmaktadır.

Biyoinformatik bilim dalı, bu biyolojik verilerin anlamlandırılması, saklanması, görsellenmesi ve bu devasa bilgi birikiminden azami ölçüde yararlanabilmek amacıyla, matematik, istatistik, bilgisayar bilimleri, moleküler biyoloji ve genetik alanlarının sentezi olarak doğmuştur. Birçok gelişmiş ülkede, bu dalın lisans ve lisansüstü seviyede eğitimi verilmekte olup, ülkemizde ilk defa Genetik ve Biyonformatik birlikte olarak Bahçeşehir Üniversitesi bünyesinde lisans düzeyinde okutulmaktadır.

Genetik ve Biyoinformatik Programı kapsamında mühendislik temelleri ve disiplini öğretilecek olup, bunun üzerine genetik, işlemsel biyoloji, programlama, algoritma gibi zorunlu dersler ve de ileride öğrencilerin uzmanlaşacakları alanları belirlemede katkıda bulunacak fonksiyonel ve karşılaştırmalı genomik, bitki genetiği, insan genetiği, veri madenciliği gibi özel alanlarda seçmeli dersler sunulur. Genetik ve Biyoinformatik Programı; konusunda temel bilgi, kavram ve kuramları öğrenmiş, araştırma yöntemlerine hakim, uygulamalı alanlarda temel becerileri kazanmış, bağımsız öğrenip kendisini geliştirebilen ve alanlarına uygun görevleri yapabilecek kişiler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Program dahilinde üniversitemizin ortak program anlaşması yapmış olduğu Amerikan üniversiteleri ile ileride Genetik ve Biyoinformatik programına özel iş birliğine gidilebilecektir. Üniversitemizin halen, Amerika Birleşik Devletleri, Uzak Doğu, Avrupa ve Asya'da bulunan birçok üniversite ile iş birliği anlaşmaları vardır. Yale Üniversitesi ile olan anlaşmamız bu konuda öncü olacaktır. Video konferans sistemimizle Amerika'dan canlı bağlantılarla değişik etkinliklerin izlenmesi ve bu etkinliklere öğrencilerimizin katılma olanağı mümkündür.

Araştırma destek programlarında birinci derecede önceliği olan bir alan olan Genetik ve Biyoinformatik bilimleri, hem dünyada hem de ülkemizde geleceği son derece parlak ve dünyada iş potansiyeli en fazla olan mesleklerden birisidir. Bizde de mezunlara olan talep sayısı, çalışma olanakları ve önerilen iş kalitesi her geçen yıl giderek artmaktadır. Mezunlarımız ülkemizde, kamu ve özel sektörde (ilaç, biyomedikal, biyoteknoloji, tarım ve gıda sektörleri araştırma-geliştirme birimleri, çevre koruma, kalite kontrol birimleri gibi), araştırma enstitülerinde araştırıcı ya da yönetim kademelerinde, tıp sektöründe (hastanelerin araştırma laboratuvarları, tüp bebek üniteleri gibi) genetik uzmanı olarak görev yapabileceklerdir. Mezunlarımız için diğer bir seçenek akademik kariyer olup, bu doğrultuda lisansüstü eğitimlerini, gerek yurt dışı ve gerekse yurt içi üniversitelerde rahatlıkla sürdürebileceklerdir.

Bu içerik 30/06/2014 tarihinde güncellenmiştir.