* Bahçeşehir Üniversitesi Bilgi Alma ve Çözüm Merkezi tarafından aranıp bilgilendirileceksiniz.

Büyük Veri Analitiği ve Yönetimi

Modülün Adı: Büyük Veri Analitiği ve Yönetimi

Dili / Türü: İngilizce / Tezsiz

Koordinatör: Dr. Serkan AYVAZ

E-mail: serkan.ayvaz@eng.bau.edu.tr

Modülün Amacı

İş dünyasında "Büyük Veri", "İş Analitiği" isimleriyle de anılan, "Veri Analitiği" tüm dünyada çok önem kazanan bir bilim dalıdır. 2000’lerin başından beri dünya çapında veri hacmindeki büyüme yıllık %50'nin üzerindedir ve bu büyüme artarak devam edecektir. Bugün veri giderek daha hızlı toplanmakta ve daha karmaşık bir yapıya sahip olmaktadır.  Dünyadaki tüm şirketlerin kısa zamanda bu toplanan "Büyük Veri"yi verimi artıracak, maliyetleri düşürecek ve müşterilere daha iyi ulaşmayı sağlayacak şekilde analiz etmesi gerekmektedir.

McKinsey firması tarafından 2011’de hazırlanan rapor, Büyük Verinin sadece firmalar açısından değil ulusal ekonomiler üzerinde ve kamu sektöründe de önemli rol oynayacağını ortaya koymaktadır. Örneğin, Büyük Veri kullanımı sayesinde ABD'de sağlık harcamalarının %8 oranında azaltılabileceği ya da ortalama bir perakende firmasının faaliyet kar marjını %60 oranında artırabileceği tahmin edilmektedir.

Fakat Büyük Verinin sunacağı olanaklardan tam olarak yararlanabilmek yetişmiş insan gücüne ihtiyaç vardır. McKinsey raporuna göre sadece ABD' de Büyük Veri ile uğraşacak ileri düzeyde analitik yeteneklere sahip 150.000 kadar çalışana ve bu analizleri kullanıp karar verebilme yeteneklerine sahip 1,5 milyon yöneticiye ihtiyaç vardır.

İnsan gücündeki bu eksiklige cevap olarak, ABD’de son 5 yılda Büyük Veri üzerine 60’ı aşkın program açılmıştır. "Veri Analitiği" iş ve akademik dünyada bu kadar önem kazanırken,  ülkemizde de Bahçesehir Üniversitesi’nde açılan bu modül sayesinde bu alandaki uzman açığının kapanmasında büyük katkı sağlanmış olacaktir.

Modülün Yapısı

Büyük Veri Analitiği ve Yönetimi Yüksek Lisans Programı tezsiz (projeli) toplam 10 ders ve 1 proje dersinden oluşmaktadır. Her zorunlu ders, sadece bulunduğu dönemde açılmaktadır. Seçmeli dersler ise dönem itibariyle değişkenlik göstermektedir.

Büyük Veri Analitiği ve Yönetimi tezsiz yüksek lisans programının süresi 3 ila 6 yarıyıldır. Altıncı dönem sonu itibariyle programı tamamlayamamış olan öğrencilerin programla ilişiği kesilir.

Öğrencinin 6 yarıyıllık yüksek lisans program süresince 2 yarıyıl kayıt dondurma hakkı bulunmaktadır.

Dersler, genellikle hafta içi akşam 19:00-22:00 saatleri arasında Beşiktaş Kampüsünde gerçekleşmektedir.

Ders Listesi

1st Semester (Fall)

BDA5001

Introduction to Big Data

CMP5101

Data Mining

2nd Semester (Spring)

BDA5002

Marketing Analytics

SEN5550

Business Intelligence

Elective Course

3rd Semester (for Non-Thesis Program)

CMP5999

Project

Seçmeli dersler (Elective Cources)

BDA5010        Big data with Hadoop Environment

BDA5011        Big Data and Analytics

BDA5012        Big Data and Cloud

CMP5102        Data Mining 2

BUS5910        Business Simulation

CMP5103        Artificial Intelligence

CMP5126        Image and Video Processing

CMP5130        Machine Learning and Pattern Recognition

CMP5132        Social Network Analysis

CMP5133        Artficial Neural Networks

ENM5223       Business Management & Enterpreneurship

ENM5211       Technology Management

ENM5302       Supply Chain&Logistics Management

SEN5418         Operations Research in IT Services Management

MBA5201       Consumer Behaviour

INE5110         Probabilistic Models And Applications

INE5111         Mathematical Programming and Modelling

INE5150         Desing of Experiments

INE5122         Queueing Theory

Bu içerik 09/03/2017 tarihinde güncellenmiştir.